- شنبه ۱۶ شهریور ۹۸
- ۱۳:۰۰
عوارض داروی سفتریاکسون و ممنوعیت ان
سفتریاکسون در درمان عفونت های ناشی از باکتری های گرم مثبت و گرم منفی حساس به دارو از جمله عفونت استخوان و مفاصل، پنومونی و پنومونی باکتریایی، عفونت های پوستی و بافت های نرم، اوتیت مدیا و عفونت های مجاری ادرار مصرف می شود.
کارشناس واحد تحقیق و توسعه معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی فسا اظهار داشت:در میان گزارش های رسیده به مرکز ADR این معاونت در سال 94، 12 مورد گزارش عارضه از داروی سفتریاکسون در این مرکز به ثبت رسیده است. عوارض گزارش شده عمدتاً مشتمل بر عوارض پوستی و گوارشی، تنگی نفس، شوک آنافیلاکسی، واکنش های شبه آنافیلاکسی است.
وی افزود:در بررسی گزارش های ثبت شده یکی از مشکلات، عدم رعایت سرعت تزریق وریدی فرآورده بوده است که با توجه به اینکه انفوزیون سریع دارو می تواند منجر به بروز واکنش های حساسیتی شود، بنابراین به منظور پیشگیری از بروز عوارض توجه به نکات زیر حائز اهمیت است:
ــ برای آماده کردن محلول جهت تزریق وریدی باید به ازای هر 250 میلی گرم سفتریاکسون، 4/2 سی سی آب مقطر یا سرم قندی 5 درصد یا نرمال سالین اضافه کرد و به این ترتیب محلول تهیه شده حاوی 100 میلی گرم سفتریاکسون در هر سی سی خواهد بود.
بعد این محلول را باید با 50 تا 100 سی سی سرم قندی 5 درصد یا نرمال سالین رقیق کرد و با توجه به تأثیر تزریق این فرآورده بر میزان وقوع و کنترل عوارض ناشی از آن مؤکدا توصیه می شود از تزریق سریع وریدی آن جلوگیری به عمل آمده، انفوزیون وریدی در محلول مناسب حداقل 15 الی 30 دقیقه به طول انجامد.
ــ از مصرف سفتریاکسون در نوزادانی که یرقان دارند باید اجتناب شود.
ــ تزریق این فرآورده بایستی صرفاً توسط افراد مجرب در مراکز مجهز به سیستم احیا انجام گیرد و از تزریق توسط افراد غیرحرفه ای یا در مکان های غیر از مراکز درمانی مجهز به امکانات احیا جداً خودداری شود.
ــ توصیه می شود پیش از تجویز و یا تزریق این دارو در مورد سابقه حساسیت دارویی از بیمار سؤال شود. مصرف سفتریاکسون در بیماران با سابقه حساسیت به سایر سفالوسپورین ها ( مانند سفالکسین، سفالوتین، سفکسیم، سفتازیدیم و...) ممنوع می باشد، همچنین با توجه به حساسیت متقاطع پنی سیلین ها و سفالوسپورین ها در صورت وجود سابقه حساسیت به پنی سیلین ها نیز تجویز این فرآورده فقط در مواقع بسیار ضروری و با احتیاط فراوان صورت پذیرد.
ــ در بیمارانی که نارسایی شدید کلیه و کبد دارند بررسی سطح خونی سفتریاکسون ضروری است.
به گزارش Ifdona ــ از آنجایی که یکی از عوامل مؤثر بر افزایش وقوع عوارض دارویی، مصرف بی رویه فرآورده در موارد غیرضروری است، اکیداً توصیه می شود از تجویز این دارو در مواردی مانند سرماخوردگی و سایر مواردی که از جمله موارد مصرف تأییدشده این فرآورده نیست جداً خودداری شود.
ــ مصرف همزمان سفتریاکسون با محلول ها یا فرآورده هایی حاوی کلسیم مانند رینگر تا 48 ساعت پس از تزریق آخرین دوز سفتریاکسون در تمام گروه های سنی ممنوع است.
در گوناگون همراه ما باشید.
منبع : doctorbashi.blog
- بهداشت و سلامت
- ۱۱۵